Dijital Pazarlamanın Avantajları - meslekburda.com
Eğitim 13/10/2021

Dijital Pazarlamanın Avantajları

Dijital Pazarlama, internet çağının dev gibi büyümesiyle ortaya çıkmış bir alandır. Bu alanın büyümesi aslında gerçek hayatta ürün satışı gerçekleştiren kişilerin internete ürünlerini satışa koymasıyla belirmiştir. Ürün ve hizmetlerini tanıtmak, satmak veya pazarlamak isteyen kişiler Dijital tabanlı her ortama satmak istedikleri şeyleri yükleyerek E-Ticaret ismi verilen kavramı oluşturdular. Bu sektörde satış gerçekleştirmenizin birden fazla avantajları bulunmaktadır. Özellikle kavramsal olarak bakıldığında normal satış gerçekleştirecek olduğunuz bir yere göre yüksek kitleye ulaşmak ve insanlara hitap eden şeyler satmak Online Dijital Pazarlama’nın bazı avantajlarından sadece birkaçıdır. 

İnternet üzerinden satış yapmaya başladığınızda özellikle satıcıya oldukça fazla yararları bulunmaktadır. Elbette üreticiye de değişken olmak üzere fazlasıyla yarar sağlar. Bunları maddeler halinde sıralayıp açıklayalım;

  1. Kendi Kitlenizi ve Ürünlerinizi Kendiniz Belirleyin!

Satışını yapmaya karar verdiğiniz ürünleri bulduktan sonra nerede, nasıl ve hangi masraflarla satış yapmak istediğiniz tamamen sizin elinizde. Özellikle belirlediğiniz bir E-Ticaret sitesini kullanmaya başladığınız zaman o sitenin hangi yaş kitlesine yönelik satışlar gerçekleştirdiğini ve internet dünyasında ne kadar bilinirliği olduğunu ölçüp buna göre girişimler gerçekleştirmeniz size oldukça fazla yarar sağlayacaktır. 

Özgür bir düşünce kapasitesiyle hareket etmeniz bu alanda da farklı bir avantajdır. Dilediğiniz ürünü yükleyebiliyor olmanız, ürünün fiyatını serbest piyasa içerisinde ve rekabet içerisinde bulunduğunuz kişilere karşı belirlemeniz kendi stratejinizi yaratmanız için önemli bir hamle olacaktır. 

  1. Dijital Pazarlamada Herkes Eşittir!

Dijital Pazarlama alanına giriş yaptıktan sonra bu alanda çalışma yürüten herkesin eşit koşullar altında çalıştığını unutmayınız. Bu konu başlığı özellikle seçildi çünkü insanlar piyasaya giriş yaptıktan sonra korkar adımlarla geri çıkabiliyor. Özellikle küçük firmalar için bu büyük bir nimettir. Bu yüzden kendiniz korkar adımlarla ilerleyeceğinize kendimizi bu alanda nasıl daha fazla kanıtlayabiliriz diye çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. 

Bu konu başlığını açıklarken bir örnek ile de destekleyelim. Online olarak satış yapmaya başladığınız zaman diğer rekabet içerisinde olduğunuz kişilerin sizden daha fazla satış yaptığını görmeniz motivasyon düşüklüğünüze neden olabilir. Lakin bu sektörde onlarda ilk başlarda sizler gibi oldukça az satışlar yaparak o noktalara ulaştılar. Küçük-Büyük bir firma olarak buraya giriş yapmanız tamamen sizin fikrinizdi ve isteğinize bağlı olarak buraya geldiniz. İlerleteceğiniz çalışmalarda da diğer firmalarla eşit koşullarda çalışacaksınız. Onlardan daha fazla satış yapabilmek, pazarlama yürütebilmek için gerekli plan veya stratejiler tamamen sizin elinizdedir. Yapacağınız reklam çalışmaları, kitle araştırmaları ya da pazarlamanın temellerini nasıl ilerleteceğinize bile kolayca erişebileceğinizi unutmayınız. 

 

  1. Uygun Fiyata Satış Yapın!

İnternet üzerinden satış yapmaya başladığınız zaman normal bir Satış Firmasına göre daha az miktarda harcamalar gerçekleştirirsiniz. Özellikle bu sektörde genel olarak reklamlar, tanıtımlar ve gider maliyetleri ortaya konulmaktadır. Bu giderlerin ne kadar olacağını da siz belirlediğiniz için Dijital ortamda satış yapmak her şekilde daha ucuzdur. 

Geleneksel veya eski yöntemleri kullanarak reklam vermeniz reklamın gerçekten işe yarar olup olmadığını bile bilmemenize ve oldukça fazla para harcamanıza yol açarken internet üzerinden reklam verdiğinizde çok cüzi miktarlarda açabileceğinizi göreceksiniz. Özellikle bu alanda kendinizi geliştirirseniz yüksek satış sayılarına da ulaşmanız zor olmayacaktır.  

  1. Müşteri ile Kolay İletişim Sağlayın!

Satış gerçekleştirdiğiniz müşteriler ile yüz yüze olmamanız iletişimi ilk başta daha zorlu hale getirebileceği yönde düşünmenize neden olabilir. Lakin bu tamamen farklı insanların öznel düşüncelerinden ibarettir. İnternetten satışını yaptığınız bir müşteriniz ile telefon, mail veya farklı sosyal medya uygulamaları ile daha kolay iletişim kurabilirsiniz. Üstelik yüz yüze görüşmeye de ihtiyaç duymazsınız. 

Ürünü koyduğunuz sitede satışını gerçekleştirdiğiniz zaman insanların orada yer alan yorumları gerçekten altın değerindedir. Özellikle kişiler üründen memnun kaldıklarını, pişman olmadıklarını belirttikleri taktir de farklı insanları da satın almaya yönelik teşvik ettiklerini unutmayınız. 

Dijital Pazarlamanın Dezavantajları Nelerdir?

Dijital Pazarlama yapmaya başladıktan sonra herkes insanların oturdukları yerden satış yaptığını, para kazandıklarını söyleyerek rahat bir iş hayatı sürdüklerine dair yorumlar yapmaktadırlar. Lakin bildiğiniz üzere her iş alanının kendi çapında zorlukları ve olumsuz yanları bulunmaktadır. Elbette Dijital Ortamda Satış Gerçekleştirmeninde oldukça fazla olumlu yanı var. Olumsuz yanlarına da değinecek olursak öncelikle Dijital ortamda satış yapan kişilerin çok fazla iş alanıyla ilgilenemiyor olması bunların başında gelmektedir. Özellikle kişiler kendileri için belirledikleri bir sektöre giriş yaparken o sektörü yapan ortalama 1000 kişinin de bulunması onları zorlayan en fazla şeydir. Çok fazla alternatif olması, insanların ihtiyaçlarına hitap eden şeylerin her sitede bulunması da elbette bunun yanında yer alıyor.

İnternet Dünyasında bildiğiniz üzere her türlü insan bulunmaktadır. Bu yüzden satışını yaptığınız ürünleri alan Müşterileriniz ürün hakkında fikirlerini belirttiklerinde sizi oldukça etkileyebilecek kötü yorumlar yapabilirler. Bu konu hakkında onları memnun etmek adına elinizden geleni yapmalısınızdır. Son olarak ise satış yapan kişinin elinde olmasa bile Kargo durumundan dolayı Müşterileri memnun etmek fazlasıyla zordur.  

 


Yazar : ARZU BAŞARAN

Yazarın Biyografisi :

Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.

Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.

Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.

Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
Eğitim 2021-10-14 15:07:22
Eğitim 2021-10-13 12:52:33
Eğitim 2021-10-20 17:44:50
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.