Bitcoin’de Yatırımcıların Yaptıkları Hatalar - meslekburda.com
Eğitim 20/10/2021

Bitcoin’de Yatırımcıların Yaptıkları Hatalar

Bitcoin’de Yatırımcıların Yaptıkları Hatalar

 

Bitcoin ve diğer kripto para birimleri genele kıyasla en yüksek işlem hacmine ulaşırken, ElonMusk’ıniseTesla,Bitcoin ve Dogecoin hakkında tweetler atması ve kripto sayesinde hatırı sayılır miktarlarda para kazanan (ve bazen de kaybeden) sayısız insan hikayesiyle, giderek daha fazla insanın sektörde yer alması şaşırtıcı değildir.

İnsanlar geleceklerini garanti altına almak istedikleri için yatırım yapmakla ilgileniyorlar. Tabii, fiyatlar son zamanlarda biraz düştü ve piyasada biraz daha belirsizlik var ancak kripto hala sıcak bir konu. Tüm bunlarla birlikte, özellikle yeni başlayanlar için kripto dünyasında gezinmek oldukça zor olabilir. Birçok kişi için finansal alanlarda bile işlem yapmak çok kompleks iken kripto para piyasalarında yatırım yapmak tıpkı bilgisayarda yazılım işiyle uğraşmak gibi bir şeydir.

Son birkaç yılda, birçok insanın yatırıma başladıklarında aynı hataları yapmaya devam ettiğini fark ettik. Tabii ki, biz de onlardan bazılarını yaptık ve bu nedenle sizlere bitcoin sektöründe yapılan hatalar üzerine geniş kapsamlı araştırmalarımızı sunmaya karar verdik.

 

Hata 1: Yüksekten alıp düşükten satmak

Bu yapılması en kolay ve büyük olasılıkla size net bir şekilde kaybettirecek bir hatadır. Kripto para piyasaları son derece kararsızdır. Yani bir anda yükselen bir coin dakikalar içinde dibe batabilir. Ancak kazançlarınızı en üst düzeye çıkarmak ve kayıpları en aza indirmek için izleyebileceğiniz bazı modeller vardır.

İnsanların sıklıkla yaptığı iki ana hata vardır:

  • FOMO(Kaybetme Korkusu veya sadece yüksekten satın alma): Dürüst olalım, hepimiz bazen kazanma hırsıyla rehavete kapılıyoruz. Fiyatı hızla yükselen bir proje görüyorsunuz ve bu kazancın bir parçası olmayı istemek en doğal hakkınız. Daha da fazlası, daha önceki benzer fırsatları kaçırdıysanız bu hatayı daha fazla yapıyorsunuz. Tekrar kaçırmak istemezsiniz ve o yüzden projeye araştırmadan atlarsın. Mesele şu ki, yükselen aşağı inmelidir. Bir proje pompalanırken yatırım yapıyorsanız, erken yatırımcılar karlarını almaya başlayacağından genellikle çok daha büyük bir para kaybetme şansınız vardır ve bırakın para kazanmak bir yana, başa baş için bile uzun bir süre beklemeniz gerekebilir.
  • FUD(Korku, Belirsizlik ve Şüphe veya başka bir deyişle - düşük satış): Bir coin, hızla kullanıcılar tarafından toplanırken, ondan kurtulmak için satmak gerçekten kazançlı gelebilir. Önemli olan projenin sağlam olmasıdır.Elbette, kayıp edebilir ve bu da biraz sinir bozucu olabilir, ancak yapmak istediğiniz son şey, birkaç gün veya hafta sonra kripto paranın büyük ölçüde arttığını görmek için zararına satmaktır.

Hata 2: Tek taraflı fikirleri takip etmek

Kripto paralar ile ilgilenmeye başladığınız andan itibaren tek bakış açısıyla analiz yapmayın. Birden fazla sosyal medya ağlarını takip ederek güvenilir kanallar yaratın kendinize.

Örneğin,

  • 3 favori YouTuber'ım var ve altcoin araştırması, teknik analiz, alternatif görüş/yaklaşım değerlendirmeleri yapıyorum.
  • Twitter'da aynı üç kişi ve sabit asla değiştirmem.
  • Ayrıca ilgilendiğim tüm ana projeleri Twitter, Telegram ve Discord'da takip ediyorum.
  • Sonra birkaç ücretli Patreon aboneliğim var.
  • Ve son olarak, birkaç haber bülteni, Coinbureau veya CoinMarketCal gibi web siteleri vb.

Hata 3: Plan yapmamak

Yatırımın yapacağınız paradan ne kadar kazanmak istiyorsunuz? Diğer bir ifadeyle ne kadarlık bir kaybı risk alabilirsiniz? Hangi aralıklarda nakit çekim emri vermek istersiniz? Tüm bu sorular sizin planlarınız dahilindedir ve her biri oldukça önemlidir. Yanıtları da sizin BTC yatırım stratejinizi büyük oranda belirleyecektir. BTC’yi uzun vadede cüzdanınızda tutmayı planlıyorsanız coinin ne kadar düşüp yükseldiği sizin için önemli olmamalıdır aslında. Çünkü siz belki de yıllarca bekleyecek ve düşündüğünüz karlı yatırımı bulduğunuzu düşüneceksiniz.

 

Hata 4: Uygun güvenlik eksikliği

Kripto para sektöründe heyecan verici konuların başında olmasa da elzem başlıklardan birisidir ve dikkat edilmezse eldeki tüm paranın kaybına yol açabilir. Nitekim Youtube, Twitter, Reddit gibi pek çok sosyal medya ağlarında birçok sahte profiller var ve bunlar birer akbaba gibi sizlerin bilgilerine ulaşabilmek için uygun zaman kollamaktadır.

Eğer işleriniz bir yerde ters giderse yaptığınız yatırımı geri alma şansınız da olmayabilir. Telegram’da denk geleceğiniz herhangi bir dolandırıcı kanalda size yönetici ya da teknik destek sağlama bahanesiyle tüm cüzdanınızın boşalması gibi korkunç bir son kalabilir. Global çapta işlem yapmanızı sağlayan borsalara bile güvenmemenizi tavsiye ediyoruz. En güvenilir yöntem soğuk cüzdanda paralarınızı saklamanızdır.

Hata 5: Piyasa analizinin temellerini bilmemek

Kendi kendinize hiç düşündünüz mü, “Bitcoin şu anda 30 bin doların üzerindeyse ve ETH 3 bindolar civarındaysa, o zaman ADA ya da XRPaltcoinleri de benzer fiyatlara çıkarsa ne olur”? Şimdi yatırım yaparsam, birkaç sene sonra kolayca bin kat kazanç sağlayabilirim.' Elbette Hayır. Bu şekilde bir artışın yaşanması dijital para birimlerinin doğasına aykırıdır. Çünkü her coin bir yazılım projesidir ve yazılım projeleri de birkaç yılda bin kat değer kazanmaz. Uzun bir süreçten geçmeli ve birçok insanı ikna etmelidir.

Hata 6: Ya yeterince çeşitli bir sepete sahip olmamak ya da çok fazla farklı kripto paraya yatırım yapmak

 

Eğer alt coinler hakkında bilginiz yoksa kendinizi riske atıp yatırım yapmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü BTC’den kısa vadede kazanç sağlayamayan ve al-sat amaçlayan kişiler genelde sık değişen al coinlerde daha fazla hüsrana uğramaktadır. Bu konuda sizlere daha fazla kripto para çeşidi hakkında araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz. Olayı abartıp neredeyse tüm alt coinlerden alıp sepete eklemek ya da tek tip kripto para üzerinden devam etmek sizlere ciddi kayıplar verdirebilir. Bu konuda lütfen dikkatli olun. İyice araştırmadan işlem açmayın.

Hata 7: Sadece kaybetmeyi göze alacak miktarlarda yatırımlarınızı yapın

 

Eğer tüm paranızı BTC ya da diğer kripto para birimlerine yatırırsanız ay sonunda borçlarınızı ödeyemez ve elinizdeki hazır sermayeden de olursunuz. Ailenizle ve sevdiklerinizle aranızda maddi manevi kayıplar olacağı için çeşitli sorunlar yaşanabilir.

Böyle bir durumun yaşanmaması için biz kullanıcılara sıklıkla sadece yatırımınızın %30’u ile işlem açmalarını tavsiye ediyoruz. Bunların yanında kaldıraçlı sistemlere ilk etapta girmemeniz iyi olacaktır. Demo bir hesapla global kripto para borsalarında hesap açmanız daha faydalıdır. Para kaybetmenizi önler ve sistemi önceden detaylıca anlamanıza büyük katkı sunar.

 


Yazar : Umut Duyku

Yazarın Biyografisi :

Endüstri mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim, öğrencilik sürecimde birçok proje ve girişim deneyiminde bulundum. Aynı zamanda bölümüm ile alakalı kendimi geliştirdim ve ERP, Yalın Üretim, Proje Yönetimi, Veri Analizi gibi konularda yetkinlik sahibi oldum.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.