Hasta ve Yaşlı Bakımı Nedir ? - meslekburda.com
Eğitim 29/12/2020

Hasta ve Yaşlı Bakımı Nedir ?

Hasta ve yaşlı bakımı özellikle evinde veya diğer kurumlarda bakıma ihtiyacı olan hasta ve yaşlılar için, hasta ve yaşlı bakımı uzmanlığı eğitimi almış ya da bu işin okulunu okumuş sağlık görevlileri tarafından verilen hizmet türüdür. Zor fakat manevi yönden de tatmini büyük bir iştir.

Hasta ve yaşlı bakımı programları birçok üniversitenin sağlık meslek yüksekokullarında yer alan bir ön lisans programıdır. Buradan mezun olan öğrenciler başka hiçbir belge ve sertifikaya ihtiyaç duymadan, direkt olarak işe başlayabilirler. Hem devlet hem de özel sektörde kendilerine iş bulabilirler.

Hasta ve Yaşlı Bakımı bölümü mezunu olmayan sağlıkçılar için de hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı kursu alma imkanı bulunmaktadır. Bu kurs sonunda sahip olacağınız sertifika bu işi yapmak isteyenlerin epey işine yarayacaktır. Bu sertifika sayesinde tıpkı siz de alandan mezun bir diplomalı gibi aynı haklara sahip olacaksınız.

Hasta ve yaşlı bakımı nedir? Günümüzde evde bakımın yanında hasta ve yaşlı bakım merkezlerinin sayıları da artmaktadır. Hem devlet hem de özel sektöre ait birçok hasta ve yaşlı bakım merkezi bulunmaktadır. Yani, bölüm mezunları ve sertifika sahipleri iş bulma konusunda çok fazla sıkıntı çekmeyeceklerdir.

Türkiye’de yaşlı nüfusun oranı artış göstermektedir. Bu yüzden yaşlılara özel bakım konusu da daha ciddi bir hal almaya başlamıştır. İhtiyarlıkla birlikte gelen sağlık sorunlarının bir bölümü evde tedavi ve bakım hizmetiyle çözülmektedir. Yaşlı bakımevleri de hasta ve yaşlı bakım uzmanlarına ihtiyaç duyar.

Hal böyle olunca yetişmiş ve kalifiye eleman ihtiyacı da boy göstermektedir. Sağlık Meslek Yüksekokullarının Hasta ve Yaşlı Bakım bölümü mezunlarının yanında Sertifika programlarıyla hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı eğitimi almış sağlık çalışanlarına da ihtiyaç bulunmaktadır.

Hasta ve Yaşlı Bakım Uzmanları Nerelerde Çalışır?

Hasta ve yaşlı bakım uzmanıysanız ya da hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı kursu sonrası bu alanda sertifika aldıysanız çalışma alanınız oldukça geniştir. Birçok özel ve devlet kurumunda iş bulma olanağınız vardır. Evde bakım hizmeti alanında da çalışmanız mümkündür.

Huzurevleri, yaşlı bakım evleri, hastaneler, özel klinikler, yaşlı bakımına ihtiyaç duyulan yerler, sürekli bakıma ihtiyacı olan yaşlıların yaşadığı evler gibi birçok yerde hasta ve yaşlı bakım uzmanlarına ihtiyaç bulunmaktadır. Bazı insanlar yaşlı akrabalarının bakımı için evlerinde yatılı hasta bakım uzmanına da gereksinim duyar.

Evde yaşlı bakım hizmetinin sürekli olması da zorunlu değildir. Bazen uzmanlar sadece rutin kontrolleri gerçekleştirir ve enjeksiyon gerekiyorsa bunu yapar. Tabii bu tür işlemler doktor tarafından kontrolü gerçekleştirilen hizmetlerdir. Evde yaşlı bakımı kontrolleri de zaten devlet tarafından sağlanmaktadır.

Sürekli bakıma ihtiyacı olan hastaların durumu ise daha farklıdır. 7/24 bakımı yapılacak bir hastanın her türlü sağlık ihtiyacı karşılanmalıdır. İlaçları verilmeli, nabız gibi basit kontroller yapılmalı, temizlik ve hijyeni sağlanmalı, eğer anormal bir durumla karşılaşılırsa derhal gerekli sağlık kurumu bu konuda bilgilendirilmelidir.

Huzurevi ve bakım evlerinde ise birden fazla hastaya bakım yapılması gerekmektedir. Bu yüzden tek hasta ve yaşlı bakım uzmanı yeterli olmaz. Birden fazla görevlinin yaşlılarla sürekli ya da periyodik olarak ilgilenmeleri gerekir. Burada diğer personeller de bu konuda hasta ve yaşlı bakım uzmanlarına yardımcı olabilirler.

Yatalak hastaların bakımı da ayrı bir özen gerektirir. Sabah uyandığı andan itibaren vücut, ağız ve diş temizliği yapılmalıdır. İlaçları verilip rutin kontrolleri sağlanmalıdır. Ayrıca su ve beslenme ihtiyacı, tuvalet ihtiyacı gibi ihtiyaçları da giderilmelidir. Hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı sertifikası almış kişiler konu evde bakımsa bunu genelde tek başlarına ya da hastanın aile bireylerinin yardımlarıyla yapar.


Yazar : ARZU BAŞARAN

Yazarın Biyografisi :

Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.

Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.

Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.

Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
Eğitim 2021-10-21 16:48:52
Eğitim 2020-12-29 13:18:02
Eğitim 2019-04-10 11:08:43
Eğitim 2021-10-21 16:28:16
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.