Dijital para ve kripto para arasındaki fark nedir? - meslekburda.com
Eğitim 21/10/2021

Dijital para ve kripto para arasındaki fark nedir?

Dijital para ve kripto para arasındaki fark nedir?

Dijital paraların tamamı bir otorite tarafından kontrol edilmektedir. Yani dijital paralar merkezi olan bir sistem olarak isimlendirilebilir. Kripto paraların arkasında ise hiçbir şekilde bir otorite yoktur ve Kripto paraların tamamı merkeziyetsiz bir yapıda gelişir ve devam eder.

 Dijital paralar ile gerçekleştiren işlemlerin tamamında gerçek kimlikler ile yapılmaktadır. Bu nedenle işlemler hiçbir şekilde gizli kalmaz para transferleri ya da benzeri durumlarda kimlik bilgileri istenmektedir. Kripto paralarda ise işlemler yapılırken kişisel bilgisi bilgileri hiçbir şekilde ihtiyaç duyulmaz bu bilgiler herhangi bir şekilde otorite ile paylaşılmaz. Kripto paralarda ki işlemlerin tamamı gizlilik içerisinde yapılmaktadır.

Dijital paralar da birçok ülke tarafından yasal düzenlemeler mevcuttur. Hatta uluslararası anlaşmalar bile yapılmaktadır. Kripto paralarda ise henüz oldukça yeni sistemler söz konusu olduğu için Kripto para varlıkları ile alakalı çok sayıda ülke sınırlı bir şekilde yasalar çıkartmıştır. Yani dünyanın pek çok ülkesinde Kripto paralar ile ilgili net yasalar bulunmamaktadır. Dijital para işlemlerinde kripto paralara oranla siber saldırılar konusunda oldukça zayıftır kripto paralar ise benzer saldırılara karşı çok daha güçlü bir yapıya sahiptir.

Kripto Para İle Dijital Para Arasındaki Farklar

Kripto paralar sadece dijital cüzdanlarda saklanır dijital paralar gibi elle tutulamaz yani fiziksel bir obje değildir. Kripto paraların saklandığı hesaplar kişilerin sadece kendisinin bildiği şifreler ve hesaplar üzerindedir.

Dijital para merkezi bir otorite tarafından çıkarılmış ve sürekli olarak kontrol edilmektedir. Kripto paraların ise bir otoritesi bulunmamaktadır. Kripto para tamamen anonim bir kuruluştur dijital paralarla gerçekleşen işlemler kullanıcılar üzerinden kayıt altına alındığı içip gerçek kimlikler ile yapılır kripto paraların fiyat dalgalanmaları dijital paraları oranının neredeyse 10 kat daha fazladır.

Yararları ve zararları

Kripto paralar hem siyasi bağımsızlıkları hem de veri güvenliği nedeniyle günümüz teknolojisinde en güvenilir yatırım araçları arasında yer almaktadır. Dijital sistemlerde herhangi bir hükümet kendi yetkisinde bulunan bir banka hesabını kolaylıkla dondurabilir ve ele geçirebilir. Benzer bir olay Kripto para cinsinden tutulan fonlarda yapmak ise neredeyse imkansız kişilerin Kripto para fonlarını ele geçirmek bloke koymak ya da dondurmak şu an için mümkün değil. Bu nedenle Kripto paralar dijital paraları ve yatırımı oranı çok da akıllıca bir işlem olarak ön plana çıkıyor.

Kripto paraların tamamı geleneksel para birimlerine oranla birçok dizinden etkilenmeyen avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Kripto paralar genellikle gri ve karaborsa işlemleri kolaylaştırmak için sık sık kullanılmaktadır. Bu da ciddi anlamda bir güvensizlik oluşturuyor.

Kripto Para Süreci

Kripto para transferleri dijital para transferleri ile benzer yanları taşısa da çok daha farklı teknoloji üzerinden transferler gerçekleştirilmektedir. Her Kripto biriminin geçmişini içeren bir kamu defteri olduğunu söyleyebiliriz.

 İşlem yapılmak istendiği zaman kripto para birimine ait olan bir bağ ile birlikte kripto para biriminizi başka bir birime devrediyorsunuz. Dijital para sisteminde Bu çok daha farklı bir şekilde işleniyor.

Merkezi Olmayan Kontrol

Kripto para birimlerinde ve transferlerinde merkezi olmayan kontrol sistemi işaretlenmelidir. Paraların arz ve değeri kullanıcıların faaliyetleri tarafından değişiklik gösterebilir. Kripto paralar ile dijital paralar arasındaki en belirgin en keskin özelliktir. Özellikle illegal para transferleri için de bu nedenle tercih edilir. Sistem sizin hesaplarınıza erişemez ve kripto para transferleri üçüncü bir şahıs, kurum ya da kuruluş olmadan gerçekleşir.


Yazar : Umut Duyku

Yazarın Biyografisi :

Endüstri mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim, öğrencilik sürecimde birçok proje ve girişim deneyiminde bulundum. Aynı zamanda bölümüm ile alakalı kendimi geliştirdim ve ERP, Yalın Üretim, Proje Yönetimi, Veri Analizi gibi konularda yetkinlik sahibi oldum.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
Eğitim 2021-11-06 17:26:35
Eğitim 2020-08-04 15:56:30
Eğitim 2023-12-11 17:53:52
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.