Hızlı Okuma Eğitimi Nedir? - meslekburda.com
Eğitim 14/10/2021

Hızlı Okuma Eğitimi Nedir?

HIZLI OKUMA EĞİTİMİ NEDİR

 

Okumak bilginin öğrenilmesinde en temel yoldur. Gözleri sağlıklı olan ve okumayı bilen herkes okuma eylemini gerçekleştirebilir.

Okuma eyleminde, göz ve beyin uyumlu olarak çalışır. Beyin sürekli olarak ve göze oranla çok hızlı çalışan bir organımızdır. Gözümüz ise tıpkı bir fotoğraf makinesi gibi gördüğü her kareyi beyne aktarır. Ancak, gözden beyne giden sinyallerin hızı, beynin algılama hızından düşüktür.

Hızlı okuma eğitimi nedir?

Beyin sürekli olarak algılama eylemini gerçekleştirirken, gözden gelen sinyallerin geliş süresi içerisinde, beynin de algılama eylemine devam etmesi, dikkat dağınıklığı dediğimiz hadiseyi ortaya çıkarmaktadır.

Hızlı okuma eğitimi ile beyin ile göz arasındaki uyum sağlanacak, böylelikle dikkat dağınıklığı ortadan kaldırılarak, etkin okuma eylemi gerçekleştirilecektir. Etkin okuma olarak nitelendirdiğimiz durumdan kastedilen ise, okunulanı anlamaktır. Metnin hızlı okunması önemlidir ancak, okunulan metnin anlaşılmaması halinde hızlı okumanın da bir anlamı olmayacaktır.

Hızlı okuma tekniği şuanda pek çok kişinin ilgisini çeken popüler bir uygulama tekniğidir. Hızlı okuma eğitimi nedir ya da eğitimi ne şekilde yapılmaktadır şeklinde pek çok soru ile karşılaşmak mümkündür; kısaca hızlı okuma, öğrenilebilen türde teknik bir bilgidir. Bu türden bir eğitimle gözün görme alanı genişletilerek kelimeler guruplar halinde görülerek okunur.

Bu hızlı okuma teknik eğitimle;

1.Gözün bilgiyi beyne iletme hızı oldukça yavaşken, bu yöntem sayesinde göz algısı geliştirilerek beyne ulaştırma hızı arttırılır,

2.Gözün kelime guruplarını aynı anda görmesini sağlayarak, odaklanma hedeflenmektedir.

Etkin okuma teknikleri ile metnin doğru noktalarına bakılarak, “göz gezdirme, sütun okuma, taramalı okuma yöntemleri” vardır ki bunlar da okuma becerisini geliştirmeye yöneliktir.

Sürekli sınavlara girerek birbiriyle yarış halinde olan öğrenciler için hızlı okuma tekniği rakiplerinin bir adım önüne geçmesi için önemlidir.  Sınavlar okuduğunu anlayarak cevaplamaya yönelik olduğundan öğrenciler soruları ve şıkları okumakta oldukça zaman harcarlar. Ve çoğu öğrenci sınavda sürenin yetmediğinden yakınır. Hızlı okuma tekniği alan öğrenciler, bu teknik sayesinde hem hızlı okuyacaklar hem de okuduklarını çabuk anlayacaklarından, sınavda en az 35-40 dakika süre kazanacaklardır. 

Yine iş dünyasında, zaman çok önemlidir. Zamandan kazanmak isteyenler, Hızlı okuma eğitimi nedir sorusunun cevabını, bu konuda verilen kurslara katılarak uygulamalı olarak keşfedebilirler.

 Alt düzey veya üst düzey yöneticiler,  başkanlar, müdürler ve daha pek çok çalışan, hızlı okuma tekniği ile vakitten kazanacaktır. Nitekim pek çok okunması ve imzalanması gereken belgeler, raporlar hızlı okuma tekniği ile hızla tamamlanacaktır.

Okumayı seven ancak vakit olmadığını söyleyenler, zamansızlıktan pek çok kitabı okumak için sıraya dizenler, her sabah gazete okumayı sevenler, dergi takip edenler ancak bunun için vaktinin yetmediğinden yakınanlar için verilen 80 saatlik eğitim sonucunda, hem üniversite onaylı sertifika almaya hak kazanacaklar, hem de edinilen hızlı okuma tekniği ile az zamanda daha çok kitap, metin okuma imkanı bulacaklardır.

Dakikada okunan kelime sayısına göre ortalama seviyeler;

80 – 100 Kelime Türkiye ortalamasına göre çok kötü.

100 – 150 Kelime Türkiye ortalamasına göre çok düşük bir seviyede.

150 – 250 Kelime Okuma hızınız Türkiye ortalamasında.

250 – 350 Kelime Türkiye ortalamasına göre yüksek.

350 – 500 Kelime Türkiye ortalamasına göre çok yüksek.

500 – 1000 Kelime arası Türkiye’nin en hızlı okuyan % 3 lük bölümü içinde demektir.


Yazar : BERİL PAPUÇÇUER

Yazarın Biyografisi :

KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.