Dış Ticaret Uzmanlığı Nedir? - meslekburda.com
Eğitim 29/12/2020

Dış Ticaret Uzmanlığı Nedir?

Dış Ticaret Eğitimi alarak bu eğitimi başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler Dış Ticaret Uzmanı olarak çalışabilirler. Meslek kolu son derece geniş bir çerçeve içerisinde hizmet vermekte olan bir potansiyele sahiptir. Tanım olarak yüzlerce farklı tanımın bir arada yapılabileceği bir meslek kolu olması ve tüm tanımların iş alanına göre doğru olması mesleğin ve uzmanlığın ne denli bir çerçevesinin olduğunu göstermektedir.
Dış Ticaret Uzmanlığı Kursu, başta işletmeler bünyesinde bulunmakta olan ithalat ve ihracat alanında çalışanlar, dış ticaret ve aynı zamanda gümrük müşavirlik çalışanları, serbest muhasebeci ve aynı zamanda mali müşavirler ile beraber dış ticaret hususunda uzmanlaşma talebi bulunanlara;
Globalleşen dünyada ticarette oluşmakta olan gelen önemli değişikliklerle beraber dünya ekonomisi ve bununla birlikte küreselleşme,
  • Uluslararası anlamda ticaret kuramı,
  • Ülkemizin ekonomik politikası ve bununla birlikte gümrük tarifeleri,
  • Ekonomik ve bölgesel birleşmeler,
  • Ülkemiz ve Avrupa Birliği arasında bulunan ilişkiler,
  • Uluslararası anlamda ekonomik ve mali firmalar,
  • İthalat ve ihracat ilişkilerini belirten mevzuat,
  • Dış ticaret politikası, gümrük kanunu ve kambiyo ile alakalı mevzuat,
  • Serbest bölgeler,
  • Dış ticaret anlamında yapılan işlemlere destek vermekte olan kurum ve ayrıca kuruluşlar,
  • Devlet yardımları ve bununla birlikte teşvikler,
  • Dış ticarette teslim ve aynı zamanda ödeme şekilleri,
  • Dış ticarette gerekli olan belgeler,
  • Dış ticaret işlemleri ile alakalı olarak yeknesak hesap planı ve aynı zamanda ithalat ve ihracatlarını muhasebeleştirilmesi,
Dış ticaret işlemlerinde kullanılmakta olan finansman çeşitleri ile dış ticaret noktasında fiyatlandırma stratejileri ve yöntemleri gibi hususlarda bilgiler vererek, dış ticaret uzmanlığı becerisi ve bilgisini kazandıracak ve tüm bunlarla birlikte dış ticaret bilgilerini taze bir şekilde muhafaza etme ve mesleki ilerleme temin edecek özelliklere sahiptir. Bu çerçevede eğitim alınması icap eden çalışanlara uygun bir şekilde verilmektedir. Dış ticaret kursu, birçok noktada verilmektedir.
Dış Ticaret Uzmanı Kimdir?
Dış ticaret uzmanı kimdir? Yurtdışı pazarında iş geliştirme faaliyetleri devam ettirmekte olan, yabancı firma veya işletmelerle iş ilişkileri kurarak geliştiren ve bu ilişkileri doğru adımlarla yöneten kişilere denilmektedir. Yurtdışındaki ilişkiler neticesinde yapılan ticaretin yerel ve aynı zamanda uluslararası şartlara uygun halde düzenlenip yönetilmesi ilk olarak sağladığı husustur.
Dış Ticaret Uzmanı Tam Anlamıyla Ne İş Yapar?
Dış ticaret uzmanının tam olarak ne iş yaptığını belirli bir metin üzerinde sıralamak oldukça zordur. Çerçeve bakımından en geniş olan meslek güruhlarından birisi olarak değerlendirilebilir. Bu sebeple genel anlamda yapılan işleri sıralamak en doğrusu olacaktır. Tüm belirtilen bu görevleri tek uzman üstlenmeyecektir. İlgili departman uzmanlar arasında mutlaka bir görev dağılımı yapacaktır.
  • Pazarlama ve bununla birlikte uygun pazara giriş politikalarını belirlemek,
  • Uluslararası satış hedefi koyarak bu hedefe ulaşma noktasında çalışmalar yapmak
  • Dış pazarda bulunan farklılıkları tespit ederek pazarı iyi tanımak ve pazara uygun şekilde satış politikalarını isabetli bir şekilde oturtmak
  • Satış politikası ve tanıtım maksadıyla dış pazarlara gezi düzenlemek ve bu geziyi planlamanın yanı sıra yönetmek
  • Hazırda bulunan müşteriler ile iletişim halinde bulunmak
  • Müşteri potansiyeli olarak görülen kişiler ile doğru iletişimi kurmak ve onları da aynı şekilde kazanmak.
  • Rakiplerin çalışmalarını anlık olarak takip etmek gibi iş yükümlülükleri bulunmaktadır.
Dış Ticaret Uzmanına verilecek başka sorumluluklar da bulunmaktadır. Çalışılan şirket veya firma bünyesinde bunun kararını ilgili departmanlar vermektedir.

Yazar : ARZU BAŞARAN

Yazarın Biyografisi :

Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.

Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.

Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.

Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.