Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur? - meslekburda.com
Eğitim 13/10/2021

Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?

Dijital Pazarlama Uzmanı, gelişen Dünya teknolojilerini ve her gün daha fazla ilerleyen Sosyal Medya Ağlarını takip edip burada gerekli stratejilerini kendi fikirleriyle uygulayan kişidir. Kendisi için çalıştığı veya bağlı olduğu kurumun Marka Birliğini yükseltmek, hedef olarak belirlediği kitleyi yakalamak onların temel amacıdır.

 Kısaca toplayacak olursak Firmasını internet (Dijital olarak her türlü alan) üzerinden büyütmek için çalışmalar yapan kişiye verilen isimdir. Dijital Pazarlama Uzmanı olmak çağımızda en fazla benimsetilen işlerden birisidir. Bu alanda kendilerini geliştirmek isteyen kişiler uluslararası firmalarla da çalışarak kendi ismini yeterince duyurabilmekte. Özellikle eğitimlere, kurslara ve gerekli stajlara katıldıktan sonra yeterli sertifikalarla bu unvanı alabilmektesiniz. Mesleğin pratikliğini kazanmanız için oluşturulan farklı eğitim veren özel yerleri de tercih edebilmeniz mümkündür.

Dünya üzerinde isimlerini yaymaya çalışan büyük şirketler genellikle Dijital alanı kullanarak daha fazla insanlara ulaşmaya çalışıyorlar. Örnek verecek olursak Kurumsal firmalar birkaç sene önce sokaklarda veya caddelerde yer alan reklam panolarını tercih etmekteydiler. Lakin şimdi insanlara ulaşmak bildiğiniz üzere internet ile daha kolay. Bu alanı fark eden neredeyse bütün şirketler İnstagram, Youtube, Facebook, Twitter vb. ağları kullanarak reklam vermeye başladılar. Bu sayede ise reklam panolarına verdikleri reklamlardan ortalama 100 kat daha çok insana ulaşmayı başardılar.  

Dijital Pazarlama Uzmanı olmaya adım atan herkes ilk adımını attığında korkuyla bakıyor ve devamını getirmeye çekiniyor aslında bu oldukça normaldir. İnternet üzerinde pek çok bilgi bulunsa da nereden başlayacağınıza karar vermekte güçlü çekiyor olmanız da normaldir. İlk önce kendinize bir rehber edinebilmek ve işin gerekliliğini kafanızda oturtabilmeniz için belirli makaleler ve bloglar okuyabilir, videolar izleyebilirsiniz.

 Özellikle Udemy vb. sitelerde yer alan insanların verdikleri eğitimler sizlere oldukça fazla şey katacaktır. Buradaki derslerden faydalandıktan sonra işin ehemmiyetini daha çok kavrayacağız. Ardından ise işi tamamen uygulamaya koyabiliriz. Öncelikle SEO sonrasında ise içerik kavramlarının algoritmalarını çözebilmemiz için bir web sitesi kurup burada ufakta olsa çeşitli denemeler yapmamız bizim için büyük bir adım olacaktır. Diğer bir konu olan Online Reklamlar konusunda Google ve farklı uygulamaları kullanarak burada küçük de olsa reklamlar verip nasıl işlediğine dair fikir sahibi olmanız bile ilerleyeceğimiz sektörde kararlılığımızı gösterecektir. Devamındaysa Sosyal Medya hesapları kurmak, Google Analytics gibi siteleri kullanmak size yüksek ölçekte bu işe girmenize fayda sağlayacaktır. 

Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak İçin Neler Yapmalıyım?

Dijital Pazarlama Uzmanı olabilmeniz için öncelikle belirli bir amaç uğruna çalışıyor olmanız gerekmektedir. Sadece çalıştığınız kurumun işlerini görmek kesinlikle yeterli olmayacaktır. Normal bir Pazarlama Uzmanının Dijital ortamda çalışması alışık değilse oldukça zordur. Hamlelerini her zamanki gibi yönetemeyeceği için ilerlemekte de fazlasıyla güçlük çekecektir. Dijital Pazarlama Uzmanını burada ondan ayıran özellik Dijital alanların hepsine hâkim olmasını bilmesi ve adımlarını ona göre atmaya çalışmasıdır. Bir şirketin satmaya çalıştığı ürünlerin satışını veya adının daha fazla duyurmaya yönelik hamleler yapıyor olabilmeniz

Oldukça önemlidir. Bu ve bunun gibi daha birçok örnek verebileceğimiz gereksinimlerinizin olması şarttır diyebiliriz. 

Web dünyası ilk başta oldukça basit ve kolay bir kavram gibi gözükmektedir. Bu ortamda çalışmaya başladığınız zaman A’dan Z’ye bütün uygulamaların algoritmalarını kavramaya başlamanız önemlidir. Lakin hepsi üzerinde nasıl hamleler yapacağınıza kararlar vermektense birkaç uygulamayı detaylarıyla birlikte öğrenmek sizi diğer Dijital Pazarlama Uzmanlarından daha fazla öne çıkartacaktır.

 Bütün bunlardan farklı olarak diğer değineceğimiz konu ise bu alanda çalışanların şirketleri için uygun kararlar verebilmeleridir. Özellikle insanlara kendilerini daha fazla tercih etmelerine yönelik şeyler yapmalıdırlar. Örneğin promosyonlar, hediye kodları, E-mail kampanyaları ve çeşitli mesajlarla müşterilerini kendilerine çekmelerine yönelik projeler gerçekleştirmek, yönetebilmek oldukça gerekli bir konudur. Dijital Pazarlama Uzmanında Bulunacak Özellikler Neler Olmalı?Sorusuna net olarak bir yanıt arıyorsanız aşağıda yer alan maddeleri inceleyebilirsiniz.

  • PowerPoint, Word, Excel vb. MS Office programlarına hâkim olmanız işinizi hem yaparken hem de sunarken oldukça kolaylaştıracaktır. 

  • İnsanlara yönelik hamleler yapacağınız için ulaşacağınız kitleyi nasıl etkileyeceğinizi iyi bilmelisiniz. 

  • Farklı yabancı reklam, kampanya ve kaynaklardan faydalanabilmek için yabancı dilinizin olması sizi bir adım öne atacaktır. 

  • Pazarlama hakkında internet üzerinden veya normal kurumlardan eğitimler alabilirsiniz. 

  • SEO, İçerik Yönetimi ve SEM alanında kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. 

  • Projelerinizi yönetirken karamsar olmaktan tamamen kaçınmalı, çözüm odaklı olmalısınız. Aksi taktirde diğer çalıştığınız arkadaşlarınızı da kötü etkilersiniz. 

  • Kriz anında olayları kontrol edebilmelisiniz. 

  • Online Reklamlar konusunda eğitimler almalı, sürekli denemeler yapmalıyız. 

  • Bu alanda kendinizi tanıtabilmeniz için çeşitli projeler üretmeyi unutmayınız. Burada sadece projeler değil alacağınız sertifikalar da oldukça önemlidir.

Bu gereksinimlere sahip olan kişiler Dijital alanda Ajans, Firma ve Kurumlara başvurarak Dijital Pazarlama Uzmanı olarak çalışabilirler. Özellikle kendi yetkinliğinizi artırabildiğiniz sürece büyük, uluslararası yerlerde de çalışabileceğinizi unutmayınız. 

 


Yazar : ARZU BAŞARAN

Yazarın Biyografisi :

Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.

Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.

Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.

Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.