İnsan Kaynakları Uzmanı İstihdam Alanları Nelerdir ? - meslekburda.com
Kariyer 02/06/2021

İnsan Kaynakları Uzmanı İstihdam Alanları Nelerdir ?

İnsan Kaynakları Uzmanı İstihdam Alanları 

Sizlere bu yazımızda İnsan Kaynakları kursu hakkında bilgiler sunulacaktır. İnsan kaynakları uzmanı olabilmek için ne gibi adımlar izlenmeli, insan kaynakları uzmanlığı eğitimleri ve birçok konu hakkında bilgiler sunacağım. İlk olarak sizlere insan kaynakları uzmanları hangi özellikleri taşır sorusunun yanıtı verilecektir. 

İnsan kaynakları uzmanları firmalarda çalışanların alımlarında ve çıkarma işlerinde görevli bireylerdi. Ayrıca çalışanları motive etmede aralarında çıkan tatsız olayları çözme gibi görevleri de bulunmaktadır. Peki, insan kaynakları uzmanı olmak için ne yapmamız gerekmektedir. İlk olarak üniversite mezunu olmamız gerekmektedir. Bunun için de bazı üniversitelerde bulunan İnsan Kaynakları Yönetiminden ya da iktisat çalışma ekonomisi, işletme ve sosyoloji gibi 4 yıllık üniversite bölümlerinden mezun olmalıdırlar. Daha sonrasında da insan kaynakları uzman eğitimi programlarına katılarak aldıkları eğitim sonucunda sınava tabi tutulmaktadırlar. Bu sınavda başarılı puan alarak sertifika almaya hak kazanırlar. Bu aldıkları eğitim sonucunda özel sektörde ya da devlet dairelerinde iş bulma hakkına sahip olurlar. Yalnızca üniversite mezunları bu pozisyonda görev yapmamaktadır bazı durumlarda lise mezunları da insan kaynakları uzmanı eğitimi alarak bu görevde yer alabiliyorlar. 

 

İnsan Kaynakları Uzmanları Hangi Özellikleri Taşırlar? 

  • Değişim ve dönüşüme inanan. 

  • Stratejik planlama ve düşünebilme özelliği taşımalıdır. 

  • Kendine güvenen. 

  • Mesleğindeki gelişmeleri takip edebilmeli 

  • Özgüveni yüksek 

  • Ekip çalışmasına ve ruhuna inanmalı. 

  • Yüksek verim ve motivasyonlu çalışana sahip olabilmek için gerekli olan eğitim ve etkinlik düzenleyebilmeli, planlayabilmeli. 

 

İnsan Kaynakları Uzmanlarının İstihdam Alanları

İnsan kaynakları uzmanlarının istihdam alanları dahilinde kamu ve özel sektör pozisyonlarında kendine iş olanağı bulabilmektedir. Sanayinin gelişmiş olmasıyla beraberinde yetişmiş insanların gücü faktörü önem kazanmaktadır. Bunlarla paralel olarak insanların gücünün kaynağını nasıl daha verimli ve etkili bir hale sokabiliriz soruları gelmiştir. Her geçtiğimiz gün örgütler ve sendikalar bu sorunun yanıtının genişletebilmek için uğraşmaktadır. 

İnsan kaynakları disiplininin yapmış oldukları araştırmalar sonucunda çalışan kişilerin daha etkili ve verimli olmaları için onların eğitimli ve huzurlu bir çalışma ortamlarına sahip olmaları gerektiğini vurgulamışlardır. Firmalarda çalışan kişilerin çalışmış oldukları firmayı benimsemeleri, çalıştıkları ortamda bir birliktelik ruhu yaratmak ve çalışan kişilerin eğitim yönünden niteliklerini yükseltme firmaların karlarını ve piyasalardaki rekabet güçlerine olumlu etkiler bırakmaktadır. Bundan dolayı bu pozisyonda kariyer yapmak isteyen kişileri geniş bir iş alanı beklemektedir. 

Kamu kuruluşları, özel işletmeler ve sivil toplum kuruluşlarının insan kaynağı uzman istihdam alanları olarak sunulabilmektedir. Özel firmalarda insan kaynakları müdürü, insan kaynakları uzmanı ve sorumlusu olarak da iş imkanları vardır. İnsan kaynakları yönetimi bölümü mezunu olan insanlar eğitim ve kariyer planlaması, çalışan ilişkileri performansları yönetimi gibi insan kaynakları alanlarında kendilerini geliştirdikleri zaman, bu alanlarda araştırmacı, eğitmen ve danışman olarak iş fırsatları bulabilmektedirler. Bu bölümden mezun olan öğrenciler yüksek lisans ve doktora yaptıktan sonra akademik alanlarda da çalışmalara katılarak kendilerini geliştirebilir. Bu vesileyle öğretim görevlisi olup akademik dünyada çalışma imkanı elde ederler. İnsan kaynakları uzmanı istihdam alanları ise Genel olarak şöyle sıralaya biliriz; 

  • Devlet İstatistik Enstitüsü 

  • İşe Alım Departmanları 

  • Kurumsal Firmalarda 

  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 

  • İşletmelerin İnsan Kaynakları Bölümünde 

  • Devlet Planlama Teşkilatı 

  • İstihdam Büroları 

  • Bordrolama ve Özlük İşleri Alanında 

  • İnsan Kaynakları Alanında Danışmanlık Veren Şirketlerde 

  • Sivil Toplum Kuruluşları 

Ayrıca bu bölümde çalışmak isteyen kişiler ÖSYM tarından yapılan KPSS sınavı girdikten sonra devler dairelerinde de çalışma imkanları bulunmaktadır. 


Yazar : ARZU BAŞARAN

Yazarın Biyografisi :

Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.

Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.

Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.

Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
Kariyer 2021-10-14 16:15:38
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.