Hasta ve Yaşlı Bakımı İş İmkanları Nelerdir ? - meslekburda.com
Kariyer 02/06/2021

Hasta ve Yaşlı Bakımı İş İmkanları Nelerdir ?

Hasta ve Yaşlı Bakımı İş İmkanları Nelerdir? 

Hasta ve yaşlı bakımı iş imkanları konusunda uzmanların gayet şanslı oldukları bir alandır. Keza, iş imkanları oldukça geniş bir meslektir. İşin zorluğu yüzünden sadece kendine güvenen insanlar tarafından tercih ediliyor olması da bu imkanları çoğaltan bir diğer etmendir.  

Hasta ve yaşlı bakım uzmanları gerek kamuda gerekse de özel sektörde birçok yerde iş bulma şansına sahiptirler. Devlete bağlı ya da özel huzurevleri, devlete bağlı ya da özel bakımevleri, devlet hastaneleri ya da özel hastaneler, evde bakım hizmeti ihtiyacı duyulan durumlar gibi pek çok alanda hasta ve yaşlı bakım iş imkanları bulunmaktadır. 

Bu meslek manevi tatmine de yönelik bir meslektir. İhtiyacı olan kişilere bakmak sadece maddi kazanç değil manevi kazanç da sağlamaktadır. Bu sayede mesleği seçenler bu kriteri de göz önünde bulundururlar. İnsanların para ve geçim için çalıştığı doğrudur fakat kendimizi mutlu edecek bir işi yapmamızın da önemi büyüktür. 

Hasta ve yaşlı bakım elemanları genelde bu işin okulunu okumuş çalışanlar arasından tercih edilir. Lisans veya ön lisans mezunu olmak veya sağlık meslek liselerinin ilgili bölümlerini bitirmek önemli bir işe alım kriteridir. Fakat hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı eğitimi alıp bu konuda sertifikaya sahip olarak da mesleğe adım atmanız mümkündür. 

Birçok kamu ve özel kuruluş hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı kursu vermektedir. Bu kurslar da genelde herkese açık kurslardır. Kursu tamamladığınızda alacağınız sertifika ve belgeler sizin de hasta ve yaşlı bakımı ile ilgili işlerde çalışmanıza yardımcı olacaktır. Kendi alanınız ne olursa olsun siz de alanınızı değiştirip bu dalda hizmet vermeye başlayabilirsiniz. 

Bazı kurs merkezleri hasta ve yaşlı bakımı uzmanlığı eğitimi verirken sağlık bölümleriyle alakalı bir diploma bile istemeyebilir. Herkese açık bir kurs düzenleyebilir. Fakat sağlık sektöründe yer almış kişilerin ve diploma sahiplerinin iş bulma konusunda şansları daha yüksektir. Diğerlerine göre daha önce tercih edilirler. 

 

Hasta ve Yaşlı Bakım Uzmanları Çalışma Alanları 

Hasta ve yaşlı bakım iş imkanları gerek kamuda gerekse özel sektörde birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Sadece yaşlı kişilere değil yatalak durumdaki veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişilere de hizmet verilmektedir. Çeşitli ruhsal sorunlar yaşayan hastalara da hasta ve yaşlı bakım uzmanları hizmet vermektedir. 

Huzurevleri hasta ve yaşlı bakım elemanlarının çalışabileceği, ilk akla gelen yerlerdendir. Bünyesinde birçok yaşlı bulunduran bu tesisler içerisinde sürekli bakıma ihtiyacı olan ninelerimiz ve dedelerimizin sayısı oldukça yüksektir. Onların günlük bakım ve kontrolleri aksatmadan yapılmalıdır. 

Devlete ve özel kurumlara bağlı bakım evleri de istihdamın olduğu diğer kurumlardır. Tıpkı huzurevleri gibi buralarda da sürekli bakım ve muayene ihtiyacı duyan insanlar bulunmaktadır. Keza özel ve devlet hastanelerinde de benzer bir durum vardır. Hastanede tedavi olan yaşlıların genel ihtiyaçları bulunmaktadır. 

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri de hasta ve yaşlı bakım uzmanlarının istihdam edildiği yerlerdendir. Bu kurumlarda yaş ortalaması biraz düşer. Genelde çocuklar ve gençlere sağlık hizmeti sağlanır. Bazı insanlar özel eğitime ihtiyaç duyar. Bu insanlara da sağlık hizmeti hasta ve yaşlı bakım elemanları tarafından sağlanır. 

Evde bakım da bir diğer önemli iş alanıdır. Devlet hastaneleri ve aile hekimlikleri zaten evde bakım hizmeti gerçekleştirir. Fakat sürekli bakım için hastanın aile bireyleri ya da bizzat kendisi tarafından hasta ve yaşlı bakım uzmanı işe alınır. Bu hizmet yatılı verildiği gibi mesai usulüyle de verilebilmektedir. 


Yazar : ARZU BAŞARAN

Yazarın Biyografisi :

Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.

Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.

Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.

Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.