Dış Ticaret Uzmanı Ne İş Yapar ? - meslekburda.com
Kariyer 02/06/2021

Dış Ticaret Uzmanı Ne İş Yapar ?

Dış Ticaret Uzmanı Ne İş Yapar? 

Dış ticaret uzmanlığı kursu alınmak suretiyle dış ticaret uzmanı olabilmek için ilk adım atılmaktadır. Peki, tam olarak dış ticaret uzmanı ne iş yapar? Hangi alanlarda hizmet vermektedir? 

Dış Ticaret Kursu 

Dış ticaret kursu alınmasıyla birlikte yurtdışı pazarlarda iş geliştirme noktasında faaliyetler yürütmekte olan, yabancı ortaklarla birlikte iş ilişkileri geliştirerek gelişmesini sağlayan ve bu ilişkileri doğru bir şekilde yöneten vasıflara haiz bir uzman konumu kazanılmaktadır. Uluslararası yapılan ticaretin ülkemiz ve uluslararası kurallar çerçevesinde düzenlemesi de ayrıca sağlanmaktadır.  

Dış Ticaret Uzmanı Hangi Çerçevede Çalışır? 

Dış ticaret eğitimi alarak başarılı bir şekilde bu eğitimi tamamlayan kişiler oldukça ciddi bir alanda çalışarak hizmet verilmektedir. Dış ticaret uzmanı yaptığı görevler bakımından çok ciddi bir çerçevede çalışmaktadır. Birçok görevi bulunan meslek kolunun tam olarak hangi görevi üstleneceği ile ilgili tespit dış ticaret departmanının alacağı karar ile doğru orantılı olarak sağlanmaktadır. Genel anlamda görevler şu şekilde sıralanabilir; 

  • Pazarlama ve aynı zamanda pazara giriş koşullarını belirlemek, 

  • Yurtdışı satış hedeflerini tespit etmek ve oluşturulan hedeflere ulaşmak noktasında kullanılacak tanıtım ve aynı zamanda pazarlama araçlarını uygun bir şekilde tespit etmek 

  • Dış pazarları araştırarak koşullarını tam olarak anlamak ve yeni Pazar tespiti yapmak. 

  • Dış pazarlara gerçekleştirilecek olan araştırma gezilerini planlayarak tüm ayrıntılarıyla organize etmek ve aynı zamanda yönetmek; mevcut ve hali hazırda bulunmayan aday müşterilere ziyaretler ve sunumlar hazırlayarak yapmak, 

  • Mevcut ve olası müşteriler ile olan tüm ticari faaliyetini devam ettirmek ve yönetmek, 

  • İhracat pazarlama ve aynı zamanda satış sürecini yürütmek ve aynı zamanda yönetmek, 

  • İhracat ve ithalat içerisinde bulunmakta olan operasyonel süreçleri tam ve eksiksiz bir şekilde yönetmek, 

  • Yurtdışında düzenlenmekte olan fuar katılım çalışmalarını ayrıntılı bir şekilde planlayarak yönetmek, 

  • Rakip hizmetleri ve piyasa enlerini takip etmek, bu çerçevede yeni stratejiler hazırlamak 

  • Yurtdışına yönelik olarak reklam, PR ve aynı zamanda markalaşma çalışmalarını takip etmek ve aynı zamanda yönetmek, 

  • Faaliyet ve aynı zamanda satış raporları temin etmek, hazırlamak, değerlendirmek ve aynı zamanda sonuçlar çıkarmak. 

Dış Ticaret Uzmanı görevleri ve hizmet alaları oldukça fazladır. Genel anlamda çalışılabilecek olan her yerde verilecek hizmet sayılan maddeleri mutlaka barındırmaktadır. Hizmet verilecek alanların kendilerine özel olarak bazı çerçeveleri de bulunabilir.  

Dış Ticaret Uzmanı ile ilgili birçok farklı tanımın yapıldığı da ayrıca görülmektedir. Bu tanımların her birisi hizmet sağlanan alana göre tamamen doğru ve isabetli tanımlardır. Her alan kendi bünyesindeki hizmetlere göre bu tanımlamayı yapmaktadır. Ekonomi Bakanı tarafından değerlendirilmesi durumunda sadece bir memur olarak görülebilecek olan bu iş kolu aslında oldukça boşlukları doldurmakta olan bir uzman olarak da değerlendirilebilir. Bakış açıları ile bu tanımlar ortaya konulmaktadır.  

Dış Ticaret Uzmanlığı ile ilgili en kısa özetlerden birisi de bu alandaki ve uluslararası platformlardaki pratikliklerin buluştuğu meslek kolu olarak değerlendirilebilir. Yurtdışı Pazar içerisinde işinin ehli ve deneyimli bir uzmanın bulunması durumunda işler olması gerekenden son derece büyük bir hızla yapılır ve daha kaliteli sonuçlar elde edilebilir.  

Uzmanın bu pazarlara tam olarak hakim olması doğru planlamayı yapacağı anlamına gelmektedir. Böylece netice tecrübe sayesinde son derece iyi bir noktada iş tamamlanmış olacaktır.  


Yazar : ARZU BAŞARAN

Yazarın Biyografisi :

Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.

Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.

Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.

Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
Kariyer 2021-06-02 14:30:31
Kariyer 2021-06-02 12:57:51
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.