Oyun Terapisi Nedir ? - meslekburda.com
Eğitim 29/12/2020

Oyun Terapisi Nedir ?

Birçok ebeveyn oyun terapisi nedir? sorusunun cevabını aramakta ve çocuklarına yardımcı olup olamayacağını araştırmaktadır. Oyun terapisi, psikolojik sorunları ortaya çıkarmak ve bunlarla başa çıkmak için oyunu kullanan bir terapi yöntemidir. Özellikle çocuklarda veya diğer tedaviler ve ilaçlarla birlikte tek başına kullanılabilir.

Sıradan bir oyun zamanı gibi görünse de oyun terapisi bundan çok daha fazlası olabilir. Eğitimli bir oyun terapisi uzmanı, bir çocuğun sorunlarını gözlemlemek ve bunlara ilişkin bir şeyler kazanmak için oyun zamanını kullanabilir. Uzman daha sonra çocuğun duyguları keşfetmesine ve çözülmemiş travma ile başa çıkmasına yardımcı olabilir.

Çocuklar oyun yoluyla yeni başa çıkma mekanizmalarını ve uygunsuz davranışları nasıl yönlendireceklerini öğrenebilirler. Profesyonel bir organizasyon olan Play Therapy International'a göre, oyun terapisine sevk edilen çocukların yüzde 71'e kadarı olumlu değişiklik yaşayabilir.

Bazı çocuklar biraz tereddütle başlayabilirken, uzmana olan güven artma eğilimindedir. Daha rahat hale geldikçe ve bağları güçlendikçe, çocuk oyunlarında daha yaratıcı veya daha konuşkan hale gelebilir. Bu da uzmanın aldığı oyun terapisi eğitimine bağlı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Oyun terapisi ayrıca dil kullanımını teşvik edebilir veya ince ve kaba motor becerilerini geliştirebilir. Çocuğunuzun teşhis edilmiş bir zihinsel veya fiziksel hastalığı varsa, oyun terapisi ilaçların veya diğer gerekli tedavilerin yerini almaz. Oyun terapisi tek başına veya diğer terapilerin yanında kullanılabilir.

Oyun Terapisi Ne Zaman ve Hangi Durumlarda Kullanılır?

Oyun terapisinden her yaştan insan yararlanabilse de, genellikle 3 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda kullanılır. Oyun terapisi, aşağıdakiler gibi çeşitli durumlarda yardımcı olabilir:

  • Tıbbi prosedürler, kronik hastalık veya palyatif bakım.

  • Çocuklarda gelişimsel gecikme veya öğrenme güçlüğü

  • Okuldaki problemli davranışlar

  • Agresif veya kızgın davranış

  • Boşanma, ayrılık veya yakın bir aile üyesinin ölümü gibi aile sorunları

  • Doğal afetler veya travmatik olaylar

  • Aile içi şiddet, taciz veya ihmal

  • Yeme ve tuvalet bozuklukları

  • Otizm spektrum bozukluğu (ASD)

  • Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB)

Yaşa ve gelişim aşamasına bağlı olarak, çocuklar yetişkinlerin dil becerilerine sahip değildir. Bir şeyler hissedebilirler, ancak çoğu durumda bunu bir yetişkine ifade edemezler veya bunu ifade edecek güvenilir bir yetişkine sahip olamazlar. Oyun terapisi ve oyun terapisi uzmanları da tam olarak bu noktada devreye girer.

Günümüzde oyun terapisi uzmanlarına olan ihtiyaç günden güne artmaktadır. Bu yüzden birçok kurum tarafındanoyun terapisi eğitimi ve sertifika programları verilmektedir. Bu eğitimleri alıp sertifikalarına sahip olanlar oyun terapisi konusunda psikologlara ve psikiyatristlere yardımcı olurlar.

Bizzat farklı alanlarda uzmanlaşmış psikologlar ve rehber öğretmenler de oyun terapisi kursu aracılığı ile sertifikalarına sahip olup kendilerine yeni bir alan açabilirler. Bu alan uzmanlık gerektiren bir alandır ve eğitiminin alınması şarttır. Çocuklarda oyun terapisi yöntemini kullanabilmek için konuya vakıf olmak gereklidir.

Genel olarak oyun terapisi eğitimi veren kurumlara herkes başvuru yapabilmektedir. Birçok kurumda mezuniyet şartı aranmamaktadır. Bu sayede alacağınız sertifika size yeni iş olanakları da sağlamış olacaktır. Oyun terapisi uzmanı arayışı içerisindeki kurumlara kolayca başvuru yapabilme şansına erişeceksiniz.

Üniversiteler başta olmak üzere birçok eğitim kurumu oyun terapisi kursu imkanı sağlamakta ve sertifika sahibi olma şansını sizlere vermektedir. Bu yüzden kurumların sitelerindeki duyuruları takip ederek kursların ne zaman başlayacağını bilmenizde büyük yarar vardır. Birçok kurs belirli sayıda kursiyer almaktadır. İlk başvuranlardan biri olduğunuz takdirde kursa katılım şansınız artacaktır.


Yazar : ARZU BAŞARAN

Yazarın Biyografisi :

Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.

Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.

Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.

Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.