Diş Hekimi Asistanı Nedir ? - meslekburda.com
Eğitim 29/12/2020

Diş Hekimi Asistanı Nedir ?

Diş hekimi asistanlığı kursu eğitim görerek, diş hekimine tedavi süreci boyunca yardım eden kişiye diş hekimi asistanı denir. Diş hekimi asistanı, diş hekimi asistanlığı eğitimi almış donanımlı kişidir.

Diş hekimi asistanlığı kursunda eğitim alarak sertifika kazanmaya hak kazanan diş hekimi asistanlığına aday kişilerin, Diş hekimi asistanlığı kursundan mezun olduktan sonra sertifika alması sonucunda özel hastaneler, devlet hastaneleri, muayenehaneler, klinikler gibi farklı kurumda çalışma fırsatına sahip olabilir. Diş hekimi asistanının görevlerinden bahsedecek olur isek hasta takibini yapma ve randevuları düzenleme görevini en başta söyleyebiliriz. Örneğin bir diş hekimliği binasına gelerek muayene olan bir hastanın fiziki ve teknik takibini yapmak diş hekimi asistanının görevleri arasındadır. Eğer ki bir diş doktoru hastane, klinik, pansiyon gibi yerlerde çalışmayıp kendine ait bir büro açtıysa ve online ya da manuel olarak hasta kaydı alıyor ise, hasta randevu ve kayıt işlemlerini düzenlemek yine diş hekimi asistanının görevidir.

Bir diğer görevi ise diş hekiminin operasyon yaparken kullandığı ekipman ve araçları her daim temiz, hijyenik ve kullanıma hazır bir halde tutmasıdır. Çünkü her an acil bir durum ortaya çıkabilir ve acilen kullanılması gereken ekipman ve araçların operasyon yapmaya uygun olmaması durumunda olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu ve bunun gibi olaylar ile ilgilenmek diş hekimi asistanının başlıca görevleri arasındadır. Bu araçların onarımını yapmak da diş hekimi asistanının görevidir. Diş hekimi asistanının bir diğer görevi de hastane, poliklinik, muayenehane gibi yerlerde tıbbi atıkların doğru bir şekilde yönetilmesidir. Tıbbi atıkların doğru bir biçimde ve ayrıştırılarak toplanması, bunların yetkili kişilere doğru zamanda eksiksiz bir biçimde teslim edilmesi görevi de diş hekimi asistanı için büyük bir önem teşkil etmektedir.

Diş Hekimi Asistanlığı Görevlerine Bakalım;

Diş hekimi asistanı çalıştığı kurum içindeki malzemelerin sterilizasyonu ile de doğrudan ilgilenmek mecburiyetindedir. Kullanılan araçlardaki mikrop oranının sterilize edilerek azaltılması görevi de yine diş hekimi asistanının görevleri arasında yer alır. Diş hekimine cerrahi operasyonlar sırasında yardımcı olmak da diş hekimi asistanının görevleri arasındadır. Diş hekimi bir cerrahi operasyon sırasında uzakta olan bir cerrahi operasyon aracını diş hekimi asistanından rica ederek isteyebilir.

Bu ve bunun gibi durumlarda diş hekimi asistanının, cerrahi operasyon sırasında olan diş hekimine yardımcı olması gerekir. Diş hekimi asistanında dikkat edilmesi ve olması gereken temel özellikler vardır. Bir diş hekimi asistanının bu özelliklere tamamen sahip olması gereklidir. Bu özelliklerden ilk olarak pratik zekalı olmasını sayabiliriz. Örnek verecek olursak diş hekimine lazım olan araç ve gereçleri diş hekimi, diş hekimi asistanına söylemeden kavrayabilmesi gerekmektedir.

Aranan diğer bir özellik de sorunlara çözüm üretmek ve yeni sorunlar yaratmamaktır. Bir diş hekimi asistanı yanında çalıştığı diş hekimi ile beraber sorunlara çözüm üretmek için kafa yormalı ve kafa yoracak derecede bilgi birikimine sahip olması gerekmektedir. Diş hekimi asistanı yeni sorunlar yaratmamalıdır ve yeni sorun yaratacak davranışlardan uzak durmalıdır. Bir diş hekimi asistanı yeni gelen hastalara karşı samimi, güler yüzlü, teskin edici olmalıdır. Onların öfke, heyecan gibi duygularını yatıştırmalı ve sabırlı olmalıdır.

Diş Hekimi Asistanı Nasıl Olunur?

Bir diş hekimi asistanı olmak için, 2 yıllık ağız ve diş sağlığı bölümünü bitirip diş hekimi asistanı olabilirsiniz. Ayrıca diğer sertifika programlarından sertifika kazanarak diş hekimi asistanlığına aday olabilirsiniz. Bu makalemizde diş hekimi asistanı nedir sorularına cevap verdik. Tüm diş hekimi asistanı adaylarına başarılar dileriz. Sağlıcakla kalın.


Yazar : ARZU BAŞARAN

Yazarın Biyografisi :

Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.

Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.

Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.

Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.