Skype İş Görüşmesi İçin 6 Tavsiye - meslekburda.com
Eğitim 14/02/2019

Skype İş Görüşmesi İçin 6 Tavsiye

İş arayanların kariyerleri için daha fazla ülke ve şehir değiştirdiği günümüzde, Skype iş görüşmesi oldukça revaçta. Özellikle de iş görüşmelerinin ilk aşamalarında, başka bir şehir ya da ülkeye gitmek yerine video görüşmeleri daha kolay ve ucuz bir alternatif sunmaktadır. Üstelik, kariyerinde seni yükseltecek iş görüşmesini yaparken, en sevdiğin terliklerini giyebilmek de cabası!

Her ne kadar bilgisayarlarla ve chat programlarına aşina olsak da, Skype iş görüşmesi sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Tamamen teknolojiye bel bağladığın bir ortamda, ekran karşısında kendini güvenli ve rahat hissedebilmek için biraz pratik yapman gerekecektir. Bizim tavsiyelerimiz de bu yolda en iyi sonuçları alman için sana iyi bir rehber olacaktır.

1. HAZIRLIK ÇALIŞMALARINI YAP

Uygun bir Skype kullanıcı adı ve profil resmi seçerek başla. İnternet bağlantının iyi olduğundan, kameranın ve mikrofonunun çalıştığından ve pilinin tam dolu olduğundan emin ol. Küçük kulaklıklar sesin yankılanmasını önlemede çok daha iyi bir seçenek olacaktır. Bağlantı koptuğunda nasıl çözüm bulacağın konusunda araştırma yap ve böyle teknik bir sorunla karşılaştığında sakin kal – unutma ki gelecek iş verenin karşısında kameraya karşı kötü bir şey söylemek işe alınma şansını minumuma indirecektir.

2. PROVA YAP

Eğer Skype iş görüşmesi konusunda yeniysen, sana pratik yapman konusunda destek verecek bir arkadaş bul; böylelikle onunla olabilecek olumsuz durumları önlemek için prova yapabilir, bulunduğun ortamın dekorasyonundan aydınlatmasına, giyeceğin kıyafetine kadar birlikte karar verebilirsiniz. Rahat ve bedenin üst kısmı görülecek şekilde bir sandalyeye otur. Skype üzerinden dosya nasıl alınır ve gönderilir, mikrofon nasıl sessiz konuma getirilir ve konuşma nasıl bekletme moduna alınır gibi teknik konuları mutlaka önceden öğrenmelisin. Bir bardak su ile birlikte, CV’nin ve iş başvurusu ile ilgili yazışmalarınızın hem basılı hem de elektrik kopyasını yanına almayı unutma.

3. KONTROL EDEBİLECEĞİN BİR ORTAM YARAT

Görüşmeyi sessiz bir ortamda yapmalısın. Tüm pencereleri kapat, telefonunu sessize al, oda arkadaşlarını ve varsa eğer evcil hayvanını kibarca oda dışında tut. Kamera ile görünen arka planın düzenli ve temiz olduğuna emin ol ve kameranın ayarlarını görüşme başlamadan yap; böylelikle görüşmeyi yapan kişinin dikkatini dağıtmamış olursun. Ayrıca arkanda parlak bir ışığın olmadığından da emin ol, parlak ışık yüzünü karanlık göstereceği için pek de hoş bir görüntü olmaz.

4. BAŞARI İÇİN GİYİN

Her ne kadar yüz yüze bir görüşme olmayacaksa da, baştan sona mülakat için giyinmeyi atlamamalısın. Kameradan görünmeyen kısım için resmi olmayan rahat bir kıyafet giymek cazip gelse de, görüşme sırasında ayağa kalkma durumun olması halinde bu pek de hoş bir görüntü olmayacaktır. Kısacası, sanki gerçek bir iş görüşmesine gidiyormuş gibi giyinmekte büyük fayda var. Çok parlak renkler ve küçük çizgiler karşındaki kişinin gözlerini yorabileceği için bunlardan kaçınmalısın. Ayrıca, kıyafetinin bulunduğun ortamın renkleri ile de uyumlu olduğuna dikkat etmelisin, ne çok ters renkler olmalı, ne de aynı renkler olup seni yok etmeli.

5. GÖZ KONTAĞI KUR (EKRAN ÜZERİNDEN OLSA DA)

Gerçekteki göz temasının eş değeri olan kameraya bakarak konuşmaya çalış. Eğer ekranda görüşme yapan kişinin resmine bakarsan, göz temasını kaçırabilirsin. Eğer görüşme sırasında not tutman gerekirse bir defter kullan, bilgisayarda not tutarsan, tuş sesleri karşındaki kişinin dikkatini dağıtabilir. Skype görüşmeleri sırasında kendi resmini saklama opsiyonun var ama biz bu opsiyonu kullanmanı pek tavsiye etmeyiz, zira arada arka plana ve vücut pozisyonuna bakmanda fayda var.

6. DOĞRU BİR ŞEKİLDE BİTİR

Söylemesi yapmasından daha kolay olsa da lütfen veda ederken el sallama! Bundan daha da önemlisi, görüşme bittikten sonra mülakat ile alakası olmayan bir şeyler söylememen. Kamerayı kapatmak ve sesli görüşmeyi bitirmek iki ayrı işlem olduğundan görüşmeden sonra ikisini de kapattığından emin olmalısın.

Bol şans!


Yazar :

Yazarın Biyografisi :

KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
Eğitim 2020-12-29 13:12:09
Eğitim 2023-11-24 13:16:19
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.