Yatırımcıların Yaptığı Bitcoin Hataları Nelerdir? - meslekburda.com
Eğitim 20/10/2021

Yatırımcıların Yaptığı Bitcoin Hataları Nelerdir?

Yatırımcıların Yaptığı Bitcoin Hataları Nelerdir?

 

Kripto para sektöründe BTC yani bitcoine yatırım yapmak için öncelikle borsaların nasıl kullanıldığını çok iyi bilmelisiniz. Global borsalarda işlem yapmanız daha güvenilir gibi görünmekle birlikte yerel borsalarda da iyi bir alt yapı araştırmasıyla al-sat işlemlerinizi rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Ancak söylediğimiz gibi yeni bir Thodex vurgunuyla karşılaşmamak için borsanın alt yapısını ve kime ait olduğunu, işlem hacmini ve kullanıcıların memnuniyetini titizlikle incelemelisiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra kripto para dünyasına adım atmadan ve gerçek işlemlere başlamadan önce mutlaka temel teknik finansal analizlere hakim olmalısınız ve borsalarda kullanılan ücretli ya da ücretsiz indikatörleri öğrenmelisiniz. Bunları yapmadan kar elde etmeniz çok zordur. Kripto para sektörüne yeni başlayan ya da uzun süredir işin içinde olan kullanıcıların yaptığı hataları sizler için yatırımcıların yaptığı bitcoin hataları nelerdir başlıklı yazımızda derledik.

 

Dünyaca ünlü insanların sosyal medya araçlarında yaptıkları paylaşımlara güvenmeyin

 

Geçtiğimiz aylarda Elon Musk dogecoin ile ilgili attığı tweetlerde epey ünlü olmuştu ve dogecoin yatırımcıları çokça zarardaydı. Bunun bir sürü örneği var. Diğer yandan fenomen olmuş YouTube, Facebook, Twitter gibi sosyal medya ağlarını kullanan kişilerin pump yapma durumlarına inanmayın. Buralarda yapılan canlı yayınları, toplantıları ya da diğer paylaşımları çok iyi analiz ederek işlemlerinizi açın. Her söylenileni beyninizin süzgecinden mutlaka geçirip daha sonra kendi güvendiğiniz ve aklınızın yattığı projelere yatırım yapın.

Bitcoin’i yüksek seviyelerden satın almayın

 

Bitcoin ya da diğer kripto para birimlerinin iniş-çıkış çizgilerini, mum değerlerini takip edip buna göre al-sat yaparsanız her zaman kazanırsınız. Diyelim ki BTC şu an yaklaşık 64 bin dolardan işlem görüyor ve yaptığınız teknik analizlere ve araştırmalarınıza göre değeri ilerleyen zamanlarda düşecek. O zaman siz BTC’yi 64 bin dolardan satın almayın. Diğer altcoinleri takip ederek al-sat yapabilir kısa ya da uzun işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz bu süreçte.

 Halihazırda 64 bin dolardan daha uyguna aldığınız BTC’ler de cüzdanınızda kalsın ve ihtiyacınız olmadığı sürece satmayın. Bitcoinin anlık iniş çıkışları mutlaka olacaktır. Bir anda yükseliyorsa bir anda da dipleri görebilir. Sabredip uzun vadede bekleyen kullanıcılarını BTC hiçbir zaman üzmemiştir. BTC düşünce zaten yüksek fiyatlardan alanlar hemen bir panik havasına girip ellerindeki bitcoini sattı. Kripto para piyasası çok değişkendir ve geçtiğimiz günlerde çok kısa zaman aralıklarında piyasanın %50’si erimiştir. Bu nedenle hiçbir zaman paniğe kapılmayın ve analizlerinizi iyi yaptıktan sonra kendinize işlem açın. Bitcoin işinde yapılan hatalar konusunda kendinizi her zaman minimize etmeye çalışın.

Borsada kural yoktur; her hafta aynı günler ya da aynı saatlerde işlem açmayın

 

Kripto para borsalarına hesabınızdan haftanın belirli gün ya da saatlerinde para aktarımı yapmayın. Bu bir döviz ya da altına yatırım değildir. Kripto para borsaları son derece değişkendir ve anlık takipler gerektirir. Dolayısıyla sizler ezbere işlem açarsanız yüksekten alıp düşüğe satma ihtimaliniz ve doğal olarak kaybetme olasılığınız artacaktır. Global ve güvenilir borsaların mobil uygulamalarını indirerek masaüstü ya da laptop bilgisayarınız yanınızda olmasa bile işlem açabilir kazanmaya devam edebilirsiniz.

 

Yatırım araştırmanızı iyi yapın

 

Bitcoin başta olmak üzere diğer alt coinlere yatırım araştırması yapmadan paranızı borsalara aktarmayın ya da herhangi bir işlem yapmayın. Sosyal medya araçlarına güvenerek başkasının aklıyla alım-satım yaparsanız yüksek olasılıkla kaybedersiniz.

 Sermayenizi kısa sürede eritmemek için öncesinde temel finansal analiz ve kripto para videolarını, haberlerini, postlarını takip ederek işin mantığını anlamalısınız. Daha sonra yatırım yapacağınız kripto para projesini detaylıca araştırmalısınız. Eğer aklınıza yatıyor ve projeye de güveniyorsanız işe başlamanızda hiçbir sakınca yoktur. Spekülasyon ve manipülasyonlara kulak asmamanızı tavsiye ederiz. İyi bir analiz ve stratejik yollar izlemek, araştırmak sizi birçok kayıptan koruyacak ve paranızı katlamanıza yol açacaktır.

Borsalara para yatırırken dikkatli olun; riskinizi iyi hesaplayın

 

Global çapta faaliyet gösteren kripto para borsalarından birine yatırım yapmadan önce elinizdeki paraya neler yapacağınızı ve ne kadarı ile yatırım işine gireceğinizi çok iyi ayarlamalısınız. Temel ihtiyaçlarınızı ve gereksinimlerinizi kenara ayırdıktan sonra ihtiyacınız olmayan yani kaybetseniz de üzülmeyeceğiniz miktarları hesabınıza yatırarak kripto para sektörüne adım atabilirsiniz. Böylece olası bir kaybetme riskine karşı canınız fazla acımayacaktır.

Unutmayın hızlı kararlar almak ve bütçenizden ya da ihtiyacınızdan fazla parayı sektöre yatırmak size ciddi zararlar verebilir. Çünkü sektör henüz yeni ve nelerin olabileceğini kimse kestiremiyor. Adımlarınızı sağlam atmakta fayda görüyoruz. Her zaman kazananlardan bahsedilir ama hiçbir zaman tüm sermayesini bu sektörde eriten elinde avucunda olan tüm parayı kaybeden ya da evini arabasını satmak zorunda kalan insanlardan bahsedilmez. Kaybetmek istemiyorsanız risk hesabı yapmayı asla ihmal etmemelisiniz. Sadece kaybetmeyi göze alabileceğiniz tutarları borsalara yatırın ve para yatırırken de güvenilir yerlerden işlemlerinizi açın.

 

Borsaları iyi araştırın ve yatırımlarınızı güvende tutun

 

Bitcoin ya da diğer kripto paralar konusunda herhangi bir borsada işlem yapmadan önce o borsanın güvenilirliğine ve kullanıcıların memnuniyetine çok dikkat etmelisiniz.

Daha derine inip borsanın patronunu bile mutlaka araştırın. Sizlere sunduğu hizmet tanıdığı avantajlar aldıkları komisyon oranları ve kampanyaları çok önemlidir. Kar zarar dengenizi ayarlayarak düşük komisyon ücretleri ile çalışan borsalara yatırım yapmanızda fayda vardır. Örnek verecek olursak Binance, Coinbase ya da Crypto gibi borsalar global çapta faaliyet göstermektedir ve araştırdığımız kadarıyla güvenilirdir. Ancak yine tekrar ediyoruz işlemlere başlamadan önce sizler de araştırın. Üstelik paranızı sürekli olarak borsalarda tutmayın. Kazandıkça normal banka hesaplarınıza aktarın ya da soğuk cüzdanlarınızda saklayın. Sadece kazandığınız paraları değil kripto paralarınızı da soğuk cüzdanlarda şifreli bir şekilde tutmanızda fayda vardır.

Yatırım yaparken kripto alım satımlarında yanlış cüzdan adresinin gönderilmesi

 

Kulağa hoş gelmeyebilir ama evet maalesef ki kripto paraların bulunduğu cüzdanlardan insanlar birbirlerine coin transferi yaparken cüzdan adreslerini bazen yanlış gönderebiliyor.

Her ne kadar bu hatayı yapmayacağınızı düşünseniz de dünya üzerinde her gün 5 milyona yakın yanlış cüzdan adresine kripto para gönderimleri oluyor. Benzer hataları yapıp paralarınızı kaybetmek istemiyorsanız lütfen cüzdan adresinizi ve karşı tarafın bilgilerini 2 kez kontrol edin. Bu alışkanlığınız sizi olası tehlikelere karşı ciddi anlamda koruyacaktır. 

 

 

Dolandırıcıların ağına düşmeyin

 

Kripto para ve özellikle BTC alım satımı yapmaya başlamadan önce dolandırıcı sitelere ve uygulamalara karşı temkinli olmalısınız.

Her ne kadar AppStore ya da Play Store uygulamaları onaylasa da piyasada o kadar çok dolandırıcı var ki, sahte bir kripto para borsası ve bunun mobil uygulamasıyla tüm dünyada işlem yapan kullanıcıların varlıklarını bir anda sıfıra indirebilirler. Dikkatli olun ve güvenilir sitelere üye olun. Sizlere para verip kullanıcı kazanmaya çalışan sistemlerden mümkünse uzak durmaya çalışın.

 

Kripto para sektörünü tam olarak araştırmadan piyasaya girmeyin

 

Dünyaca ünlü ve milyonlarca insan tarafından tercih edilen dijital para birimlerine yatırım yapmadan önce ticaretin nasıl işlediğini araştırın.

Ne kadar fazla bilgiye sahip olursanız o kadar az kaybınız ve fazla kazancınız olacaktır. Gün içinde 24 saat boyunca coinlerin iniş çıkışlarını takip etmeniz mümkün değildir. Ancak kendinizi bu konuda eğitmeye belli bir zaman ayırırsanız işiniz daha da kolaylaşacak ve yaptığınız her işlemden emin olarak yolunuza devam edeceksiniz.


Yazar : Umut Duyku

Yazarın Biyografisi :

Endüstri mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim, öğrencilik sürecimde birçok proje ve girişim deneyiminde bulundum. Aynı zamanda bölümüm ile alakalı kendimi geliştirdim ve ERP, Yalın Üretim, Proje Yönetimi, Veri Analizi gibi konularda yetkinlik sahibi oldum.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.