Hasta ve Yaşlı Bakım Uzmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır ? - meslekburda.com
Eğitim 02/06/2021

Hasta ve Yaşlı Bakım Uzmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır ?

Hasta ve Yaşlı Bakım Uzmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır? 

Çeşitli kurslar ve programlar aracılığı ile hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı eğitimi ve akabinde hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı sertifikası almak mümkündür. Bunun için açılan kurslara ve programlara katılmak zorunluluktur. Zaten hasta ve yaşlı bakımı lisans ya da ön lisans mezunuysanız veya sağlık meslek lisesinde bu bölümü okuduysanız sertifikaya ihtiyacınız yoktur. 

Hasta ve yaşlı bakımı uzmanlığı kursu üniversiteler, sağlık kurumları ve özel kurs merkezleri tarafından verilmektedir. Yılın belli zamanlarında bu kurslar açılır ve programa dahil olmak isteyenler kurslara kayıt olur. Bu kurslarda belli kontenjan sınırları vardır. Belirli miktarda ücret ödemeniz gerektiren kurslardır.  

Birçok devlet üniversitesi hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı eğitimi vermektedir. Özel üniversiteler arasından da bu eğitimi veren birçok okul bulunmaktadır. Sağlık kurumları ve kurs merkezlerinin eğitimleri de sizlere sertifika almanız konusunda yardımcı olacaktır. Yani, seçenekleriniz epey fazladır. 

Hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı sertifikası veren kurumlar duyurularını genelde resmi web siteleri üzerinden yapmaktadır. Bu yüzden duyuruları belli periyotlarla takip etmekte büyük yarar vardır. Kurslara katılım başvuru tarihleriyle kontenjanların dolmasını sağlar. Geç başvuru yapanlar dışarıda kalabilir ve bir sonraki kurs dönemini beklemek zorunda kalabilir. 

Hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı eğitimi kurumlar tarafından yüz yüze ya da online eğitim şeklinde verilebilmektedir. Pandemi sürecinde ise birçok kurum sadece internet üzerinden, online eğitim vermekte, sınavları da online gerçekleştirmektedir. Sertifikalar da E Devlet sistemine işlenir ve birçok kurum tarafından postayla da adresinize gönderilir. 

 

Hasta ve Yaşlı Bakım Eğitimi ve Kurs Fiyatları 

Hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı kursları aracılığı ile alacağınız ders saatleri ve yapacağınız ödemeler kuruma göre farklılık gösterebilir. Alınacak sertifikanın devlet ya da üniversite onaylı olması zorunludur. Aksi takdirde sınavlarda ve iş başvurularında kullanılması mümkün değildir. 

Özel kurs merkezleri, il ve ilçe sağlık merkezleri, devlet veya vakıf üniversiteleri aracılığı ile alacağınız bu eğitimin fiyatları 250 liradan başlayıp 800 liraya kadar çıkmaktadır. Eğitimin kalitesi ve sertifikanın geçerliliği öncelikle dikkat etmeniz konuların başında gelir. Sırf fiyatı ucuz diye geçersiz bir sertifika programına katılmayıp araştırmanızı iyi yapmanız gerekmektedir. 

Hasta ve yaşlı bakımı sertifika programları genellikle 550 - 600 saatlik bir eğitim vermektedir. Eğitim süresi daha az olan programların tercih edilmemesi gereklidir. Minimum 550 saat olmalıdır. Zaten daha az bir eğitim süresi herhangi bir konuda uzman yetiştirmek için de yeterli bir süre değildir. 

Hasta ve yaşlı bakımı uzmanlığı sertifikası almak için ayıracağınız süre de bir ay civarıdır. 550 - 600 saatlik bir eğitim online olarak bir ayda alınır. Bu süreçte başvurduğunuz kurs size gerekli doküman ve video ders içeriklerini sağlar. Videolar ve dokümanlarla da sınava çalışılır. Sertifika programının sonunda da nihai bir sınava girilir. 

Bu sınavdan en az 50 alınması gerekmektedir. Bazı kurs merkezlerinde bu puan minimum 60 olarak belirlenmiştir. Eğer sınavdan daha az puan alırsanız bir sonraki kurs dönemini bekleyebilirsiniz. Bazı merkezler ise aynı dönemde birden fazla sınava girmeye izin vermektedir. Her sınav için de ayrı bir ödeme yapılması gerekmektedir. 

Hasta ve yaşlı bakımı uzmanlığı eğitimi alıp sınavı da geçtikten sonra belgeleriniz E Devlet sistemine işlenir ve size gönderilir. Böylelikle aldığınız sertifika da resmiyet kazanmış olur. Bu sertifikayı gerek kamu kuruluşları gerek özel sektörde iş başvuruları yaparken kullanmanız artık yasal olarak da mümkün hale gelmiş olur. 

Eğer zaten bir sağlık sektörü çalışanı ya da sağlıkla alakalı eğitim almış bir lise ya da üniversite mezunuysanız bu sertifika sizi diğerlerinden daima bir adım öne taşır. İşverenler genellikle işin eğitimini almış kişileri tercih ederler. Bu bakımdan istihdamda yer almanız diğerlerine göre çok daha kolaydır. 


Yazar : ARZU BAŞARAN

Yazarın Biyografisi :

Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.

Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.

Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.

Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
Eğitim 2021-10-21 16:30:01
Eğitim 2021-06-02 14:28:21
Eğitim 2021-10-14 15:12:55
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.