Kripto Para Güvenilirliği - meslekburda.com
Eğitim 21/10/2021

Kripto Para Güvenilirliği

Kripto Para Güvenilirliği

Kripto paraların ne kadar güvenilir olduğu uzunca süredir tartışılıyor. Bazıları çeşitli tehlikeler barındırdığı bazıları da kripto paraların genel olarak güvenli olduğunu savunuyor.

Kripto para nedir?

Hiçbir merkezi otorite ya da aracı olmadan herhangi bir kuruma bağlı olmayan sanal para birimlerine Kripto para denmektedir. Kripto paraların tamamı internet aracılığı ile birlikte belirli şifreler kullanılarak sanal cüzdanlara yerleştirilir.

 Kripto para birimleri Euro, Dolar, Lira gibi fiziksel olarak bulunmaz. Günümüzde çok sayıda Kripto para çeşidi bulunmaktadır. bitcoin, ethereum, binance, ripple, dogecoin bunlara örnek verilebilir.

Kripto paranın değeri nasıl belirleniyor?

Kripto paranın dengesi arz talep ile gösterebiliyor. Daha önce hisse senedi alan bir kişi kesinlikle bu dengeyi çok net şekilde anlayabilir. Değiş tokuş sırasında yaşanan arz talep dengesi ile birlikte kripto paraların değer kazanıp kaybetmesi son derece normaldir. Daha net anlamanız adına herhangi bir kripto para ne kadar fazla talep görürse o kadar değerli hale gelmektedir.

Kripto paralara güvenilir mi?

Özellikle son dönemde yaşanan dolandırıcılık olaylarından dolayı birçok vatandaş kripto paraların güvenilir olup olmadığını merak ediyor. Kripto paralar hakkında pek çok ülke düzenleme yapıyor ve var olan düzenlemelerini genişletiyor.

Kripto paraların güvenliği ile alakalı en büyük sorunların başında hesapların çalınması yani Kripto para cüzdanı çalınması ya da başka kişinin eline geçmesi geliyor. Bu nedenle birçok kripto para al sat yapan internet sitesi soğuk cüzdan sistemini çıkarmıştır. Bu sistemde son derece güvenilirdir.

Kripto Parada Tehlikeler Neler?

Kripto paraların yararının sayısı gerçekten çok fazla ancak gizli tehlikelerin de olduğunu söylemekte yarar var. Kripto paralara her türlü gizli işlemde kazançların vergi dışına çıkarılmasında ve kara para aklama işlemlerinde kullanılabiliyor.

Kara para aklama işlemleri bütün ülkelerin dikkatini çekmiş durumda bununla alakalı birçok tedbir de alınıyor. Özellikle Kripto paraların vergilendirilmesi hesap sahiplerini açıklanması gibi durumlar her zaman gündemde oluyor. Bu nedenle de bile Kripto para birimleri zaman zaman çok büyük kayıplara uğrayabiliyor.

Türkiye’de Yasal Düzenleme Var Mı?

Türkiye'de Kripto paralar ile alakalı henüz net bir yasal düzenleme yok. Özellikle yapılan çalışmalar ile birlikte güvenli sermaye yeterliliği gibi konularda da birçok yeni kriter gelecek. Yerli ve milli Kripto para piyasası yasal statüyle desteklenmesi ile birlikte dövize karşı bir alternatif söz konusu olabilir.

Yatırımcıların Parası ve Kripto Paralar Nerede Tutuluyor?

Kripto paralar ilgili aracı kuruluşların veri merkezlerinde saklanmaktadır. Yatırımcılar kripto para almak için bu kuruluşlara fiziki paralar yatırırlar bu miktarlar ilgili kuruluşların banka hesaplarında toplanmaktadır.

 Buradaki en büyük tehlike yatırılan paraların tamamı kuruluşları inisiyatifindedir. Herhangi bir şekilde denetimi ya da kurala bağlı olmadığı için dolandırıcılık vakaları yaşanabilmektedir.

Kripto Para Nasıl Güvenli Şekilde Saklanır?

Kripto paralar her zaman yasal düzenlemeler yatırımcılar tarafında olduğunda güvenli bir şekilde saklanabilir. Soğuk cüzdan yöntemleri özellikle birikimleri güven altında tutabiliyor. Ancak soğuk cüzdan şu anda bazı belli başlı kripto paralarda aktif olduğu için yüzde yüz güvenli denemez. Diğer altcoinlerde bu söz konusu olmuyor. Bu nedenle de yatırım yapmak isteyenler, kripto paralarını güvene almak istiyor.

Özellikle bu konuda ülkemizde kısa süre önce ciddi bir dolandırıcılık olayı yaşandı. Thodex kurucusunun yurt dışına kaçması ilk akla gelen olay olarak halen daha ön plana çıkıyor.


Yazar : Umut Duyku

Yazarın Biyografisi :

Endüstri mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim, öğrencilik sürecimde birçok proje ve girişim deneyiminde bulundum. Aynı zamanda bölümüm ile alakalı kendimi geliştirdim ve ERP, Yalın Üretim, Proje Yönetimi, Veri Analizi gibi konularda yetkinlik sahibi oldum.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.